Το πράσινο "αποτύπωμα" των επιχειρήσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025
VIVARTIA
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Πού βρισκόμαστε στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και πώς θα πάμε πιο μπροστά;
ΕΝΤΕΚΑ
Πρωτοπόρος στη στρατηγική ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Οι εργαζόμενοι της ΕΝΤΕΚΑ S.A. μοιράζονται τις σκέψεις τους για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
ΕΥΔΑΠ
ΕΥ
DIMAND
Εδώ στην Πράξη για το Νερό: Δημιουργώντας Συμμαχίες για τη Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτων
Ο Όμιλος Εστίασης Goody’s-Everest αναλαμβάνει δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την προστασία περιβάλλοντος
Όταν η φιλοξενία «συναντά» την αναγεννητική γεωργία
Metaxa Hospitality Group
ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Το Πράσινο Αποτύπωμα των Επιχειρήσεων: Πέρα από το Περιβαλλοντικό Πρόσημο
Ο κλιματολόγος πίσω από τη viral φωτογραφία του 2019 με τον λιωμένο πάγο, μιλάει για εκείνο το κλικ της κλιματικής αλλαγής
Όμιλος Quest
ΕΛΕΤΑΕΝ
Τρία μεταπτυχιακά που ανοίγουν το δρόμο για το ESG management
VERIMPACT
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο «Μαγικός Κήπος» εύχεται για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Με όραμα και δράση για έναν καλύτερο κόσμο
Η δύναμή μας, ο Πλανήτης μας
Προς ένα Βιώσιμο Μέλλον
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ESG & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου μία ξεχωριστή συνάντηση εργασίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2025. Μια πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών ανάμεσα στην Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο, με αντικείμενο τις σύγχρονες προκλήσεις της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων – και με κοινό ζητούμενο τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη μέσα από την αναγνώριση ότι το θέμα της ορθής διαχείρισης του νερού δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και μεμονωμένα αλλά μόνο μέσα από συνεργασίες, συνέργειες και συλλογική προσπάθεια. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ζήτημα που επιτείνει η κλιματική κρίση, η πληθυσμιακή πίεση και η υποβάθμιση των υδροφόρων οριζόντων. Όπως υπογραμμίστηκε, η επαναχρησιμοποίηση νερού, η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, η ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των θεσμικών και των επιστημονικών φορέων αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διαμόρφωση μιας νέας, ανθεκτικής στρατηγικής. Στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των υδάτινων προκλήσεων απαιτεί ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δημιουργία κοινού σχεδιασμού, από τις επιχειρήσεις μέχρι τους θεσμούς, τους δήμους και την ακαδημαϊκή έρευνα. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, υπογράμμισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού σε μια εποχή που η κλιματική κρίση εντείνει το φαινόμενο της λειψυδρίας. Αναφέρθηκε στη στροφή του κλάδου σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things και οι έξυπνοι μετρητές για την παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Παπαστράτος για μείωση της κατανάλωσης νερού μέσα από καινοτόμες λύσεις.
DIMAND, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον κλάδο του Real Estate Development στην Ελλάδα, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τον άνθρωπο, ενσωματώνει το όραμά της για τις πόλεις του μέλλοντος στην ολοκληρωμένη στρατηγική ESG που ακολουθεί. Τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις της εταιρείας στον τομέα αυτό, για το 2024, μαρτυρούν την προσήλωσή της στη δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Η εταιρεία γιόρτασε φέτος 20 χρόνια λειτουργίας, με τα σημαντικά ορόσημα που καθόρισαν την πορεία της να αναδεικνύουν τη δέσμευσή της στις αρχές του ESG και το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά ακινήτων. Από την έναρξη της λειτουργίας της, το όραμά της ήταν ξεκάθαρο: να δημιουργήσει τις πόλεις στις οποίες θέλουμε να ζούμε. Εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη, το βιοκλιματικό σχεδιασμό και την καινοτομία, έχει επαναπροσδιορίσει την ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα. Αυτό το όραμα παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από μια σειρά καινοτόμων "πράσινων" έργων που έχουν καθιερώσει την DIMAND ως ηγέτη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Τα τελευταία 20 χρόνια, η εταιρεία, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το πρώτο "πράσινο" κτίριο της Ελλάδας, το Karela Office Park, με πιστοποίηση LEED Gold, και το πρώτο "πράσινο" πάρκινγκ, στο Piraeus Port Plaza 3. Παρέδωσε το πρώτο "πράσινο" ξενοδοχείο, το Moxy Athens City, με πιστοποίηση LEED Gold, καθώς και τον πρώτο "πράσινο" και ψηφιακό ουρανοξύστη, τον Πύργο του Πειραιά, που έλαβε την υψηλότερη πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης, LEED Platinum. Το επόμενο βήμα είναι το πρώτο "πράσινο" δημόσιο κτίριο της Ελλάδας, το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το οποίο αναμένεται να λάβει πιστοποίηση LEED Gold, αποτελώντας έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στη συνεχιζόμενη πορεία της εταιρείας προς τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την προσήλωσή της στις αξίες του ESG.
Η εταιρία μένοντας πιστή στους στόχους βιωσιμότητας και αειφορίας γιορτάζει τα 20 χρόνια παρουσίας της με μια σειρά πράσινων έργων και αναβάθμισης της στρατηγικής ESG.
Σ
Η «Παπαστράτος» με οδηγό το πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS) κατάφερε μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 33% μέσα σε μια τετραετία, μένοντας πιστή στη δέσμευση ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Η
DIMAND: Πρωτοπόρος στη στρατηγική ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Όμιλος Goody’s-Everest - ο μεγαλύτερος όμιλος εστίασης στην Ελλάδα που λειτουργεί μερικά από τα πλέον δυναμικά σήματα στον κλάδο της εστίασης, όπως τα Goody’s Burger House, everest, Flocafé Espresso Room & La Pasteria -περιλαμβάνεται στην περιορισμένη λίστα των ελληνικών εταιριών οι οποίες έχουν θέσει επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για το κλίμα, αφού έλαβε την επικύρωση των βραχυπρόθεσμων στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία Science Based Target initiative (SBTi)*. Πιο συγκεκριμένα, η δέσμευση του Ομίλου έως το 2030 αφορά στη μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών Scope1 & 2 κατά 42%και τη μείωση των έμμεσων εκπομπών Scope 3 κατά 25%. Παράλληλα, ο Όμιλος δεσμεύτηκε για μείωση κατά 30,3% των εκπομπών από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γεωργία, τη δασοκομία και άλλες χρήσεις γης(FLAG), και στη διασφάλιση της αποφυγής αποψίλωσης δασών που σχετίζεται με τη δραστηριότητά του, έως το τέλος του 2025. Η δέσμευσή στο SBTi αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής βιωσιμότητας του Ομίλου, η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την επιδίωξη της υπεύθυνης και βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, στο επίκεντρο της πορείας μετασχηματισμού και ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην επιχειρησιακή στρατηγική του Ομίλου τοποθετούνται μια σειρά από προτεραιότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού οργανισμού με αφοσιωμένους ανθρώπους και την έμπρακτη υποστήριξη μιας συμπεριληπτικής και δίκαιης κοινωνίας.
Ο
την εποχή μας, η προσοχή της κοινωνίας, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων στρέφεται – αναπόφευκτα – στην πρωτόγνωρη γεωπολιτική μεταβλητότητα, τους πολέμους και τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, το αίτημα για βιώσιμη ανάπτυξη, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Για μία ανάπτυξη, δηλαδή, που εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της οικονομικής προόδου, της κοινωνικής ευημερίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς, όμως, να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Το αίτημα αυτό, εμπλουτίζουν τα στοιχεία του τρίπτυχου «Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση» - το λεγόμενο ESG. Εστιάζοντας στο “E” από τοESG, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κυριαρχούν στις ανησυχίες της κοινωνίας σήμερα. Και ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις για το κλίμα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς, πολυμερείς οργανισμούς, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που, σε μεγάλο βαθμό, καλούνται να σηκώσουν το βάρος της προσαρμογής, μέσω της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και της υιοθέτησης πρακτικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πορεία προς τη μετάβαση σε αυτήν την ανάπτυξη; Τι στόχους θέτουν, σε ποιους τομείς επενδύουν, τι εμπόδια αντιμετωπίζουν, και πώς τις επηρεάζει το ρευστό οικονομικό περιβάλλον; Στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να απαντήσει η δεύτερη έκδοση της έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, Sustainable Value Study Ελλάδα 2024, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και καταγράφει τις απόψεις στελεχών 75 μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Με όραμα στο 2030, ο Όμιλος στοχεύει σε μείωση Scope 1&2 κατά 42%, και Scope 3 κατά 25%.
Γράφει η Κιάρα Κόντη, Εταίρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης EY Ελλάδος
Νέες αλυσίδες αξίας για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία και οικονομία, δημιουργεί το Metaxa Hospitality Group που συνδέει έμπρακτα τη φιλοξενία με την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση της υγείας του εδάφους και προάγοντας τη γαστρονομική αριστεία.
έρος της εταιρικής ευθύνης και ζωτικός παράγοντας ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ είναι η βιώσιμη διαχείριση του υδρολογικού κύκλου και η γενικότερη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της. Με την υπευθυνότητα του παρόχου υπηρεσιών ύδρευσης στο 40% περίπου του ελλαδικού πληθυσμού, και ως φορέας υψηλής τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων, με συνεχή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις δράσεις της, διασφαλίζει την ορθολογική αξιοποίησή τους, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά με ταυτόχρονη φροντίδα για την προστασία του. Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση νερού παγκοσμίως, η μόλυνση του νερού από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κάποιους από τους κινδύνους που συναντάμε σήμερα και που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για ολιστική, προληπτική και συνεπή διαχείριση του πόρου του νερού. Επιδιώκοντας να απαντήσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν, η ΕΥΔΑΠ προχωράει στην υλοποίηση δράσεων, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι διαχείρισης των υδατικών πόρων χαρακτηρίζονται από επιστημονικά θεμελιωμένη ορθολογικότητα και αποδοτικότητα. Βιώσιμη διαχείριση ταμιευτήρων Η διαχείριση των Ταμιευτήρων γίνεται πάντα με βασικό στόχο την ποσοτική και ποιοτική βιωσιμότητα του πόρου. Η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την προστασία των Ταμιευτήρων με την τήρηση αυστηρής νομοθεσίας, τον έλεγχο των έργων και των δραστηριοτήτων και με δειγματοληπτικές μετρήσεις ως προς την ποιότητα του νερού.
Η εταιρία βάζει την βιώσιμη διαχείριση του υδρολογικού κύκλου σε πρώτο πλάνο, μέσα από σειρά δράσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.
έσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ανθρώπους του | Προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό», το Metaxa Hospitality Group εξασφαλίζει την αναγέννηση του εδάφους σε περίπου 40 στρέμματα αγροτικής γης και συν-διαμορφώνει, για πρώτη φορά στις υπηρεσίες φιλοξενίας, ένα ανθεκτικό, αναγεννητικό και φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό σύστημα, με μετρήσιμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία αυτή,ο ελληνικός ξενοδοχειακός Όμιλος που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις υψηλές του επιδόσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί σημαντικές συνέργειες μεταξύ του τομέα της φιλοξενίας και του διατροφικού κλάδου. Στο πλαίσιο του προγράμματος,που σχεδίασε και υλοποιεί με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια το Metaxa Hospitality Group, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου και τη συμβολή της Local Food Experts,οι τοπικοί παραγωγοί εκπαιδεύονται επί τόπου από εξειδικευμένους γεωπόνους στις αρχές της βιολογικής αναγεννητικής γεωργίας. Τα παραγόμενα προϊόντα απορροφώνται από τα ξενοδοχεία του Ομίλου αναδεικνύοντας την υψηλού επιπέδου γαστρονομική εμπειρία που απολαμβάνουν κάθε χρόνο οι επισκέπτες του.
Μ
Metaxa Hospitality Group: Όταν η φιλοξενία «συναντά» την αναγεννητική γεωργία
Γράφει η Έφη Καρρά, Υπεύθυνη Βιωσιμότητας & Στρατηγικής Επικοινωνίας στην ΕΛΕΤΑΕΝ
Το www.esgstories.gr συνομίλησε με την ομάδα της ΕΝΤΕΚΑS.A. με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Γης, που είναι ταυτόχρονα γιορτή και υπενθύμιση.
Όμιλος ΕΝΤΕΚΑ έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σαράντα ετών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με έμφαση στην αιολική ενέργεια και τεχνολογία. Το όραμα του Ομίλου, δεν είναι άλλο από έναν καθαρότερο πλανήτη στον οποίο ανάπτυξη και αειφορία συμβαδίζουν, με εργαλεία την τεχνογνωσία στο σχεδιασμό , την κατασκευή, αλλά και τη βαθιά γνώση των εργαζομένων. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Γης ζητήσαμε από τους επαγγελματίες της ΕΝΤΕΚΑ να μοιραστούν μαζί μας μερικές από τις σκέψεις και τις ευχές τους. Ευστάθιος Αρμένης, Διευθυντής Ανάπτυξης Έργων ΑΠΕ Το καλοκαίρι του 2025 συμπληρώνονται 21 έτη από την αρχή της ενασχόλησης μου με τον τομέα της αιολικής ενέργειας. Όλα αυτά τα χρόνια η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η έναρξη λειτουργίας κάθε αιολικού πάρκου με το οποίο προσωπικά ασχολήθηκα μου δίνει την ηθική ικανοποίηση ότι κατάφερα να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον των παιδιών μας. Ανδρέας Βλαμάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Έργων ΑΠΕ Άλλη μια μέρα για τη Γη, που στροβιλίζεται ήδη 4,5 δις έτη και θα το κάνει για άλλα τόσα, με ή χωρίς τον σχετικά νεόφερτο Homo Sapiens πάνω της.Την έχουμε ανάγκη, δεν μας έχει.Αδυνατούμε ακόμη να πιστέψουμε πως γίνεται μια μικρή επιπλέον ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εμείς έχουμε εγκλωβίσει στην ατμόσφαιρα να έχει τόσο δραματικές συνέπειες. Και όμως αυτή επιταχύνει ραγδαία τον έκτο μαζικό αφανισμό ειδών στη Γη (στους προηγούμενους πέντε δηλώνουμε αθώοι γιατί απλά δεν υπήρχαμε!). Η επιστήμη του περιβάλλοντος λαμβάνει επιτέλους την προσοχή που της αξίζει και αυτό δίνει ελπίδα. Ας σπεύσουμε στις σωστές δράσεις, χωρίς πολλά λόγια, άλλωστε για εμάς το κάνουμε.
Παγκόσμια Ημέρα Γης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την περιβαλλοντική δράση και βιωσιμότητα του πλανήτη. Δεν πρέπει όμως να εκλαμβάνεται ως μέρα γιορτής αλλά ως αφορμή για αφύπνιση και αίτημα για άμεση δράση και ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη μας. Ο πλανήτης Γη βιώνει μια από τις χειρότερες χρονικά περιόδους όσον αφορά την βιωσιμότητά του, καθώς παρατηρούμε ότι χρόνο με τον χρόνο καταρρίπτονται τα ρεκόρ αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισίου για περιορισμό της αύξησης στον 1.5 βαθμό Κελσίου μάλλον έχει χαθεί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πλανήτης οδηγείται σε πορεία να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς τις επόμενες δεκαετίες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πάνω από τον 1,5 βαθμό, η αυξανόμενη ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θα αποτελέσουν δύσκολες συνθήκες ώστε να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα, ενώ αντίστοιχα στους 2 βαθμούς, θα κινδυνεύσουν εκατομμύρια ζωές και οι συνέπειες θα είναι δραματικές, ειδικά για τις ευαίσθητες περιοχές και τους πληθυσμούς που ήδη ακόμα και σήμερα πλήττονται σοβαρά. Μέσα στις ευαίσθητες περιοχές (hotspots) είναι και η Μεσόγειος η οποία θα βιώσει έντονα αυτή την αλλαγή. Ήδη βιώνουμε όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες περιουσίες, καλλιέργειες ή ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έγινε μάρτυρας αρκετών τέτοιων φαινομένων, πρωτόγνωρων για την γεωγραφική της θέση και του κλίματός της (πλημμύρες, πυρκαγιές, κυκλώνες, ερημοποιήσεις, ξηρασίες κ.ο.κ).
το Κάστρο Βοιωτίας υπάρχει ένας κήπος πραγματικά μαγικός για το περιβάλλον! Ο «Μαγικός Κήπος» αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΕΝΤΕΚΑ, η οποία επεκτάθηκε από τη βιώσιμη ενέργεια στη βιώσιμη γεωργία, δημιουργώντας ένα πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών.Το όραμα του θερμοκηπίου είναι να δοθεί μια εναλλακτική στην παραγωγή προϊόντων διατροφής, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 40% των χρήσεων γης, ποσοστό αυξανόμενο συνεχώς εις βάρος των δασών, ενώ απορροφά το 70% των υδάτινων πόρων. Χωρίς φυτοφάρμακα, με υψηλή παραγωγικότητα, οικονομία στη χρήση γης και νερού και σημαντικά ελαχιστοποιημένο αποτύπωμα άνθρακα,ο Μαγικός Κήπος δίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραγωγής φυλλώδων λαχανικών. Τα προϊόντα διατίθενται στην αγορά με το γλαστράκι τους μέσα στο οποίο έχουν αναπτυχθεί μέχρι τη συγκομιδή τους κάτι που εξασφαλίζει διατηρησιμότητα και φρεσκάδα τουλάχιστον επιπλέον 15 ημερών σε σχέση με τα συνήθη μαρούλια της αγοράς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης, ζητήσαμε από τους εργαζόμενους του Κήπου να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Παρασκευή Κωνσταντίνου, Customer & Sales Support Η 22α Απριλίου μας θυμίζει τη σημασία της Γης όχι μόνο ως φυσικός πλανήτης, αλλά ως ζωντανό ον, παρέχοντας το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο την ίδια την Ζωή. Η «Υπόθεση της Γαίας» του James Lovelock υποστηρίζει ότι η γη βοηθά όλα τα έμβια όντα να επιβιώνουν και να ενεργούν ως μία ενιαία αρμονική οντότητα. Χωρίς εκείνη η αλυσίδα σπάει, αυτή η αρμονία παύει να ισχύει και εκεί σταματάει και η ύπαρξή μας.
Το www.esgstories.gr συνομίλησε με την ομάδα του πρότυπου υδρογονικού θερμοκηπίου στο Κάστρο Βοιωτίας για την παγκόσμια Ημέρα Γης.
μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία απαιτεί την κινητοποίηση σημαντικών επενδύσεων, ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί καθοριστικό εργαλείο, καθώς κατευθύνει κεφάλαια προς δραστηριότητες με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Στο επίκεντρο της βρίσκεται η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG για την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποφάσεων, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων. Τα ESG κριτήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς καθορίζουν τον τρόπο που οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες στις αποφάσεις τους. Οι επιχειρήσεις καλούνται να ενσωματώσουν τα ESG κριτήρια στις στρατηγικές τους, βελτιώνοντας τη διαφάνεια κατά την αναφορά των επιδόσεων βιωσιμότητάς τους. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, αναζητούν πλέον επενδυτικές ευκαιρίες που να συνάδουν με τις απαιτήσεις ESG, αναγνωρίζοντας ότι η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της εταιρικής αξίας και της ανθεκτικότητας στην αγορά. Η ορθή ένταξη των κριτηρίων ESG στο επιχειρησιακό περιβάλλον, ωστόσο, συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις. Η διαχρονική έλλειψη κοινών προτύπων και σαφών μετρήσεων ESG έχει καταστήσει δύσκολη την εξασφάλιση αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων, γεγονός που αποδυναμώνει την ικανότητα των επενδυτών να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Αυτό δημιουργεί κενά στη διαφάνεια και ανοίγει τον δρόμο σε πρακτικές «greenwashing», στις οποίες επιχειρήσεις ή χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί παρουσιάζονται ως πιο βιώσιμοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
ESG και Χρηματοδότηση: Προς ένα Βιώσιμο Μέλλον
Γράφει η Καθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη
Γράφει η Χριστίνα Δεληγιάννη, CEO,Verimpact
την εποχή όπου η βιωσιμότητα και η επιχειρηματική υπευθυνότητα έχουν λάβει χώρο πρωτεύοντα, ιδίως λόγω των εκθέσεων αναφοράς αλλά και με τις κανονιστικές υποχρεωτικότητες για επιχειρήσεις, η έννοια του «πράσινου αποτυπώματος» συχνά αναφέρεται στις επιπτώσεις της δραστηριότητας μίας εταιρείας στο περιβάλλον, στην απανθρακοποίηση και στη χρήση ή μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειες, ανάμεσα σε άλλα. Ωστόσο, το «πράσινο» αποτύπωμα και εν γένει η βιωσιμότητα μίας επιχείρησης, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Αντίθετα, επεκτείνεται και στον κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς οι περιβαλλοντικές πρακτικές μιας εταιρείας έχουν άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στους ανθρώπους, στις κοινότητες με τις οποίες γειτνιάζει και στα ενδιαφερόμενα μέρη της, εσωτερικά και εξωτερικά. Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Αποτύπωμα: Δύο Όψεις του Ίδιου Νομίσματος Ο λόγος είναι πως μια επιχείρηση δεν δραστηριοποιείται σε απομόνωση. Η χρήση φυσικών πόρων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η διαχείριση αποβλήτων και η ενεργειακή απόδοση είναι σαφώς βασικοί παράγοντες του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι απλά αριθμοί σε μια έκθεση βιωσιμότητας—μεταφράζονται και σε κοινωνικές συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, καθώς αναφέρονται σε ομάδες που επηρεάζονται από τη δραστηριότητα μίας επιχείρησης όπως συνοπτικά περιγράφονται παρακάτω...
έννοια της βιωσιμότητας για τον Όμιλο Quest αποτελεί θεμέλιο της επιχειρηματικής στρατηγικής. Με βαθιά επίγνωση των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική κρίση, ο Όμιλος διαμορφώνει και υλοποιεί ένα συνεκτικό πλέγμα πρωτοβουλιών που ενσωματώνει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) κριτήρια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Η στρατηγική αυτή αποτυπώνεται με συνέπεια εδώ και περισσότερο από δέκα έτη στις Ετήσιες Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την πιο πρόσφατη να περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους και συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εταιρειών του Ομίλου. Ο Όμιλος επενδύει συστηματικά στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υπεύθυνη διαχείριση φυσικών πόρων, αλλά και στη διάχυση μιας κουλτούρας περιβαλλοντικής συνείδησης σε ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό του, που πλέον ξεπερνάει τους 3.300 εργαζόμενους. Το 2024, ο Όμιλος ενίσχυσε τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θυγατρικών του, προχώρησε σε βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης με χρήση έξυπνων μετρητών, επένδυσε περαιτέρω σε υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα και αύξησε τα ποσοστά ανακύκλωσης στα δίκτυά του. Παράλληλα, διευρύνθηκαν δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ η συνεχής παρακολούθηση KPIs και η ενσωμάτωσή τους στη λειτουργία κάθε εταιρείας επιβεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση για την πράσινη μετάβαση.
Όμιλος Quest: Με όραμα και δράση για έναν καλύτερο κόσμο
Ο Όμιλος επενδύει σταθερά σε πράσινα και ψηφιακά έργα, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
ι τάσεις της αγοράς πλέον μεταβάλλονται γρήγορα, παρασέρνοντας και τη ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων. Στις αρχές του 2000 το να έλεγε κανείς πως επιλέγει μεταπτυχιακό σε θέματα βιωσιμότητας αμιγώς, θα ήταν μάλλον άτοπο. Σήμερα όμως, η αγορά ζητάει επειγόντως εξειδικευμένα στελέχη για τομείς βιωσιμότητας και ESG. Συνομιλώντας με ανθρώπους από τον κόσμο των εταιριών στη χώρα μας, όλοι μας λένε περίπου το ίδιο:«Τα αντίστοιχα τμήματα και ειδικά το ESG, στελεχώνεται από ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων, πράγμα που επιβαρύνει τις ευθύνες και το ωράριό τους. Έχει ανοίξει πλέον ο δρόμος για πρόσληψη στελεχών με σπουδές πάνω σε αυτό. Είναι άλλωστε μονόδρομος για να στηθεί ένα πλήρες τμήμα». Από την μεριά της η Ε.Ε. έχει δώσει σαφές «σήμα», ότι η προσπάθεια συμμόρφωσης σε πρότυπα βιωσιμότητας θα συνεχιστεί κανονικά, παρά τα πισωγυρίσματα των ΗΠΑ. Εξ΄ου και οι «πράσινες» σπουδές, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, έχουν γίνει περιζήτητα στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και στη χώρα μας, σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια, με έμφαση στην τελευταία πενταετία. Διαλέξαμε λοιπόν, τρεις επιλογές μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε θέματα ESG και βιωσιμότητας, για να ξεκινήσετε την έρευνά σας και σας τα παρουσιάζουμε! «ESG- Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση: Εργαλεία Διαχείρισης και Διαμόρφωσης Στρατηγικής» Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Το πρόγραμμα Executive Education με τίτλο "ESG- Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση: Εργαλεία Διαχείρισης και Διαμόρφωσης Στρατηγικής" προσφέρεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υποστηρίζεται από το UN Global Compact Network Greece.
Τ
ο 2019, ο κλιματολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας και επικεφαλής του Blue Action Steffen Olsen τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία των huskies που φαίνεται να περπατούν στο νερό. Η φωτογραφία έγινε γρήγορα viral, καθώς αποκάλυψε την πραγματικότητα για το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας. «Η αντίδραση με εξέπληξε», λέει ο Olsen. «Με εξέπληξε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι το είδαν ως μια όμορφη φωτογραφία. Εγώ την είδα ως μια τρομακτική κατάσταση». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σκυλιά στην πραγματικότητα περπατούσαν μέσα σε νερό που είχε λιώσει μέχρι τον αστράγαλο πάνω από τον θαλάσσιο πάγο στο Inglefield Bredning, ένα σύστημα μήκους 80 χιλιομέτρων στη βορειοδυτική Γροιλανδία. «Έμαθα να βλέπω τη φωτογραφία ως ψευδαίσθηση. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν θαλάσσιο πάγο, αλλά σκυλιά που περπατούν στο νερό», λέει ο Olsen. Ο Olsen τράβηξε τη φωτογραφία ενώ ταξίδευε με μια ομάδα επιστημόνων που παρακολουθούσαν τις συνθήκες της θάλασσας και των πάγων κοντά στην πόλη Qaanaaq, μια από τις βορειότερες πόλεις του κόσμου. Ανέσυραν τα επιστημονικά όργανα που είχαν αναπτύξει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τρία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για το ESG και τη Βιωσιμότητα, από ελληνικά πανεπιστήμια.
Τα huskies που περπατούν στο νερό ίσως να είναι εικόνα από το μέλλον που μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.